Word informatievaardig!

De aandacht voor informatievaardigheden neemt toe. In korte tijd zijn twee boeken verschenen. Eerder schreef ik al over Goochelen met informatievaardigheden van Peter den Hollander en dit keer wil ik het hebben over Word Informatievaardig!: digitale informatie selecteren, beoordelen en verwerken van Saskia Gruwel-Brand en Iwan Wopereis.

Beide schrijvers zijn verbonden aan CELSTEC, het Centre for Learning Sciences and Technologies van de OU en het boek is gebaseerd op onderzoek gedaan bij datzelfde CELSTEC.

De titel van het boek maakt meteen duidelijk dat specifiek wordt ingegaan op digitale informatie, oftewel informatie van het web, gezocht en gevonden via zoekmachines, databases en andere webbronnen. Niet verwonderlijk, omdat het boek is geschreven voor studenten (HBO en WO) die behoren tot de ‘Google-generatie’.

Het boek is beknopt maar kent een duidelijke structuur die consequent in elk hoofdstuk wordt toegepast: erg handig om snel vertrouwd te raken en onderwerpen te kunnen vinden. Het boek begint met een Leeswijzer waarin problemen en mogelijke activiteiten verwijzen naar de respectievelijke hoofdstukken. Tezamen met een samenvatting aan het eind van elk hoofdstuk en het register aan het eind van het boek, maakt dit het zoeken en vinden van de beschreven onderwerpen bijzonder gemakkelijk.

Elk hoofdstuk begint met een soort sitemap: alle onderdelen van het hoofdstuk en twee kolommetjes met een verwijzing naar de pagina. Alle hoofdstukken zijn geïllustreerd met praktijkvoorbeelden (in apart kader), afbeeldingen en figuren die de tekst aanvullen en ondersteunen.

De basis voor het boek vormt het zgn. 5-stappenmodel:
1. Verduidelijk de opdracht
2. Zoek informatie
3. Selecteer en verwerk informatie
4. Presenteer informatie
5. Reguleer en evalueer
De onderverdeling van elke stap in 2, 3 of 4 deelstappen is logisch en helder en versterkt de duidelijke structuur.

Zoals gezegd: het boek is geschreven voor studenten, maar kan zeker ook gebruikt worden in het VO. Door leraren, leerlingen en mediathecarissen. Het kan een leidraad zijn bij het voorbereiden van instructie en het samen met leraren ontwerpen van vakspecifieke informatievaardigheidstraining. Ook zullen leerlingen in de bovenbouw van Havo/VWO (delen) van dit boek zelfstandig of met hulp kunnen gebruiken. Voor mij vormen vooral de hoofdstukken over de stappen 4 en 5 een waardevolle aanvulling: deze onderwerpen onttrekken zich vaak aan het zicht van mediathecarissen maar zijn wezenlijke onderdelen van het totale informatievaardighedenonderwijs.  

Tot slot: de uitgever verstrekt aanvullende informatie voor studenten en docenten behorende bij het boek na (gratis) registratie. Het boek is een waardevolle aanvulling op andere literatuur over dit onderwerp, met name door de opzet. Ook dit boek kopen dus, voor de vakcollectie in de mediatheek, als studieboek voor leerlingen en/of vakliteratuur voor de leraren … en zelf lezen natuurlijk!

3 thoughts on “Word informatievaardig!

  1. Pingback: Tweets that mention Word informatievaardig! | Mevrouw Das & De Mediatheek -- Topsy.com

  2. Inderdaad bijzonder waardevol. Ik gebruik dit boek als voorbereiding op een studiemiddag over een leerlijn informatievaardigheden op school. Docenten willen veelal alleen concrete oplossingen voor een informatieprobleem en dan is dit boek een aanwinst, zo heb ik ontdekt.

  3. Lijkt me een mooie aanwinst op dit gebied en een goed (zelfstudie)boek voor studenten HBO en WO. Ga het bestellen en heb het getipt voor de Nieuwsbrief van de LWSVO. Misschien geef ik het mijn zoon als hij geslaagd is voor zijn VWO-examen (naast een echt leuk cadeau natuurlijk :-))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *