Imago

Wat is dat toch met dat imago van ons, van de informatiespecialist? In het tijdschrift SDN (Software Development Network) stond onlangs een artikel van Mart Muller onder de titel ‘In de wereld van een Kenniswerker’. In dit artikel worden een aantal principes beschreven die voor de gemiddelde informatiespecialist gesneden koek zijn om de doodeenvoudige reden dat het zijn core-business is. Toch schrijft Muller aan het eind van zijn betoog: ‘Het eigen maken van deze methoden baart me ook weer zorgen. Het wordt (voor zover ik weet) niet onderwezen op hogeschool of universiteit’.

Tsja, daar staan we dan weer in ons hemd. Want het beroep van informatiespecialist (voorheen bibliothecaris) bestaat al eeuwen; en in Nederland bestaan er al decennialang opleidingen. Ooit gestart als de zgn. BDA-opleiding, nu omgevormd tot IDM’s aan meerdere hogescholen in Nederland. (kijk voor een lijstje even op mijn website) Blijkbaar zijn de opleidingen, noch het beroep bekend bij deze auteur en ik vrees dat dit geen uitzondering is. Dit is ernstig, want er wordt al jaren over het imago geëmmerd op congressen en seminars, zonder dat dit enig effect sorteert. Blijkbaar is het tijd voor harde maatregelen. Dus collega’s (onderwijs)informatiespecialisten verenigt u en ga de barricaden op. Laat iedereen merken wie we zijn en welke belangrijke bijdragen we leveren aan de samenleving, maar vooral laat u horen en zien.

Ik heb hierbij een voorstel: we vormen een IAST : Information Specialist A-Team. Een team dat gevraagd en ongevraagd in actie komt bij informatie overload, – verspilling, -vervuiling, informatiekloven en meer van dit soort maatschappij ontwrichtende problemen. ‘t Is meteen een leuk format voor een nieuw tv-programma: op prime-time een reportage over een inval bij het Innovatieplatform en terwijl BA een spartelende JP in bedwang houdt, bouwen Face en Hannibal het platform om tot een voor burgers relevant informatie- en kennisplatform inclusief loket voor alle informatie- en kennisvragen en een informatie ombudsman. Ik bied me hierbij aan om de rol van Murdock te spelen: lijkt me heerlijk!

 

2 thoughts on “Imago

 1. Een van de dingen die er aan bijgedragen heeft dat we voor buitenstaanders niet meer herkenbaar zijn als vaklieden is volgens mij gelegen in het loslaten van de naam bibliothecaris.

  Dat hadden we nooit moeten doen.

  Wat zegt het woord ‘ kenniswerker’ of ‘informatiespecialist’ nu?
  Of als je zegt dat je als opleiding IDM of MIM hebt gedaan?
  Als ik daarna verklaar dat ik in een bibliotheek werk, begrijpen mensen ineens wel wat ik bedoel.

 2. Je hebt gedeeltelijk gelijk, denk ik, want ook als ik zeg dat ik bibliothecaris ben (en dat ben ik ook), schiet het niet erg op met dat imago. Bij bibliothecarissen denken velen aan degene die ze achter een balie zien in de OB en dat zijn nu juist meestal geen bibliothecarissen. En wat die opleidingsnamen betreft: ik sprak gisteren een twintigjarige die een kamer vol met mensen moest gaan uitleggen welke opleiding ze in Groningen ging doen en wat dit inhield (sportmanagement) en toch heeft een ‘sportmanager’geen slecht imago.
  Mevrouw Das

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *